Först sommarens diskussioner om hur Twitter förhåller sig till tredjepartsutvecklare. Sen finansiering av Branch och Medium. Förvisso inte med pengar direkt från Twitter, men väl från Twitters grundare via deras riskkapitalbolag Obvious.
Och så till slut blev de nya villkoren för tredjepartsutvecklare presenterade.
Kan inte låta bli att fundera på om här finns ett samband.
Twitter är väldigt bra för snabb realtidskommunikation. Men tjänsten har åtminstone två stora brister: Det ena är teckenbegränsningen, att man bara har 140 tecken för varje inlägg. Det bäddar inte direkt för några djupare, mer invecklade diskussioner. Och det gör inte heller svårigheterna att följa en diskussion på Twitter. Det har förvisso blivit bättre på sistone, där Twitters eget webbgränssnitt och appar som Tweetbot försöker visa både tidigare och senare inlägg i en diskussionstråd. Men det är ett försök med flera brister. Om en person till exempel delat upp ett svar i flera inlägg, på grund av teckenbegränsningen, så kommer nästan alltid bara det första svaret med i trådvisningen.
Det intressanta är att Branch och Medium angriper var sin av dessa båda brister. Branch utvecklar en teknisk lösning där diskussioner ska bli lättare att följa, Medium är närmast att lika vid en ny bloggplattform. (Evan Williams, en av Twitters grundare, var för övrigt en av dem som startade Blogger.)
Nu är både Branch och Medium lanserade som fristående tjänster utvecklade av två olika företag. Men det är inte svårt att tänka sig att de båda tekniska lösningarna, åtminstone den som Branch utvecklar, lika gärna hade kunnat presenterats som en ny funktion hos Twitter. Jaiku var en av utmanarna som förlorade slaget med Twitter, och där var just bättre diskussionsmöjligheter en av de stora fördelarna där.
Min gissning är att åtminstone Branch om ett tag är en integrerad del av Twitter snarare än en fristående tjänst. Att använda en plattform som Branch för att diskutera ett blogginlägg eller en artikel som egentligen är publicerad någon annanstans känns konstigt. Men att ha möjligheten att ge diskussionerna på Twitter mer luft, det är något annat.
Medium då? Som start- eller slutpunkt för det som diskuteras på Twitter och Branch. Ett originalinlägg där, några korta kommentarer i realtidsflödet, de mest engagerade fortsätter i en tråd på Branch och sammanfattar sedan sina tankar i ett nytt inlägg på Medium.
Och allt under striktare kontroll av företaget Twitter, tack vare de nya villkoren för tredjepartsutvecklarna.